کالبدشکافی CDN

اگر شما مدیر یک سایت هستید و یا در زمینه طراحی و راه اندازی وب سایت فعالیت می کنید حتما با کلمه CDN برخورد کرده اید. اگر هم تا حالا این کلمه را نشنیده اید مطمئن باشید در آینده با آن برخورد می کند . در این مقاله مفهوم کامل CDN برایتان باز می شود و متوجه خواهید شد که وجود آن برای یک سایت چه مزیت هایی دارد.
CDN چیست؟
CDN مخفف content delivery networkو به معنی شبکه توزیع محتوا است . در واقع CDNیکسری سرورهای متصل بهم در سراسر دنیا است. وقتی که شما از این سرور ها استفاده می کنید یک کپی از سایتتان در داخل هر کدام از این سرور ها ذخیره می شود و زمانی که کاربر در هر جای دنیا درخواست ورود به سایت شما را داد از نزدیک ترین سرور به این درخواست جواب داده می شود مثلا سایت تان برای کاربری که در استرالیا است از سروری که در استرالیا است بارگذاری می شود.
CDN به این شکل کار می کند که یک نسخه کپی از اطلاعات سایتتان مانند تصاویر، فایل کد های CSS، Java script و…را روی سرور های مختلف در سراسر دنیا قرار می دهد در این صورت کاربر وقتی با مروررگر خود وارد سایتتان می شود می تواند از سروری که به او نزدیک تر است اطلاعات سایتتان را دریافت کند و به این شکل سرعت لود سایت چندین برابر می شود.
CDN یکی از مهم ترین فاکتور ها در افزایش سرع لود سایت است که در مقاله نکات افزایش لود سایت به آن اشاره کردیم
چند نوع CDN وجود دارد؟
CDN ها شامل دو دسته اند.
- CDNهای عمومی: برخی از CDN ها مثل Cloudflare که کل سایت را کپی می کنند.
- CDNهای تخصصی: این نوع از CDN ها روی محتوای خاص مثل (فایلهای CSS ، جاوااسکریپت، عکسها، فونتها و …) متمرکز هستند .
مزایای استفاده از CDN برای سایت
افزایش سرعت سایت :
استفاده از CDN باعث می شود کاربر از سروری استفاده کند که به لحاظ جغرافیایی به او نزدیک تر است در این صورت مسلما سرعت دریافت محتوا بالاتر خواهد بود.
افزایش سئو سایت :
بالا بودن سرعت سایت رابطه مستقیمی با رتبه سایت در گوگل دارد و گوگل به سایت هایی که سریعتر هستند رتبه بهتری میدهد
کاهش مصرف پهنای باند:
زمانی که شما از CDN استفاده میکنید عملا مصرف پهنای باندتان کم می شود به این شکل که سرورهای CDN یک نسخه کپی از محتوای سایتتان (فایلهای CSS ، جاوااسکریپت، عکسها، فونتها و …) در سرور خود ذخیره میکنند و وقتی که کاربر قصد دارد وارد سایت شما شود به جای این که به سرور اصلی درخواست کند تا صفحات برایش باز شود این درخواست را به سرور های CDN ارسال می کند و درنتیجه مصرف پنای باند کم می شود.
افزایش امـنیت سایت:
استفاده از CDN به دلیل استفاده نا محدود از پهنای باند باعث افزایش امنیت سایت می شود.
افزایش رضایت کاربر :
بالا بودن سرعت سایت کمک می کند تا کاربر زمان کمتری منتظر لودشدن یک صفحه باشد و در نتیجه رضایت کاربر از سایت شما بیشتر می شود.
مهم ترین مشکل CDN چیست؟
1- تغییرات فایل ها به راحتی مشاهده نمی شود.
خب گفتیم که CDN ها محتوای سایتتان (فایلهای CSS ، جاوااسکریپت، عکسها، فونتها و …) در سرور های مختلف کپی می کنند.
اما وقتی شما بخواهید در یکی از این فایل ها تغییری ایجاد کنید. به دلیل اینکه قبلا روی سروری دیگر کپی شده اند .ممکن است تغییراتی که داده اید را در همان لحظه نتوانید ببینید آن هم به این دلیل که سایت شما از روی سرور های CDN خوانده می شود.
2- هزینههای نسبتا بالای CDN ها
از آنجایی که همهی سرویس های CDN دارای پنلی رایگان هستند، شاید فکر کنید که استفاده از CDN کم هزینه است اما باید بدانید که برای استفاده از تمام امکانات یک CDN حرفه ای مجبورید که از سرویس های غیررایگان CDN ها استفاده کنید.و درنتیجه هزینه بالایی دارند.
برخی CDN های معروف شامل:
- Amazon Cloudfront
- MaxCDN
- Cloudflare
- Arvancloud
Cloudflare: کلود فلر انتقال اطلاعات سایت شمارا بهینه سازی می کند تا صفحات سایت شما با سرعت بیشتری باز شود و هم چنین از تهدیدات امنیتی و هدر رفتن پهنای باند شما جلوگیری می کند ولی اگر سرور اصلی سایت شما در ایران است توصیه نمیشود از این پنل رایگان استفاده کنید زیرا به جای بالا بردن سرعت سایت باعث کاهش سرعت آن برای کاربران ایرانی میشود.
Arvancloud: بهتر است که از این CDN برای سایت خود استفاده کنید. Arvancloud توسط یک شرکت ایرانی تاسیس شده است . همچنین به گفته خودشان، دیجی کالا، دیوار، زرین پال، بانک پاسارگاد و… از سرویس های آنها استفاده میکنند.
سخن آخر در رابطه با cdn
استفاده از CDN کمک می کند تا یک نمونه زنده از سایت خود را روی سرورهای مختلف در نقاط مختلف دنیا داشته باشید، در نتیجه هر کس در هر کشوری سایت شما را در نزدیکترین سرور به محل خود می ببیند. و باعث می شود سرعت و عملکرد سایتتان چندین برابر شود.
امیدوارم در این مقاله توانسته باشم با زبانی ساده مفهوم CDN را توضیح بدهم. اگر اینگونه است در قسمت کامنت ها نظراتتون را برایم بنویسید.
سلام.خیلی خوب بود.اگه میشه مقاله های بیشتری در مورد cdn روی سایت بذارید
سلام دوست عزیز
از اینکه نظرتون منتشر کردین ممنونم
بله حتما در رابطه با cdn مقالات تکمیلی دیگری را به زودی منتشر می کنیم